GLA

GLA, kwas gammalinolenowy, znajduje się w oleju z wiesioł­ka, ogóręcznika oraz nasionach czarnej porzeczki. GLA powsta­je w wyniku przemian enzymatycznych kwasu linolowego, który jest jednym z niezbędnych składników zdrowej diety. Jest on wy­nikiem pierwszego etapu przemiany w cenną prostaglandynę PGE,, skuteczną nawet w warunkach pewnych zaburzeń prze­miany materii w ludzkim organizmie. Suplementy GLA działają przeciwzapalnie, ponieważ prowadzą do zwiększenia produkcji PGE,.

Niezwykłe zalety suplementów GLA zostały wykazane w licz­nych badaniach. Kwas ten przynosi ulgę w zespole napięcia przedmiesiączkowego, egzemie, astmie, schorzeniach autoimmunologicznych. Obniża ciśnienie u nadciśnieniowców, powodując lepszy przepływ krwi przez naczynia krwionośne oraz redukując nadmierną krzepliwość krwi. Pomaga też w regulacji funkcji hor­monalnych, oddziałując na wytwarzanie oraz wydzielanie hormo­nów oraz nadzorując wpływ hormonów na poszczególne narządy. GLA przynosi też efekty w leczeniu alkoholizmu, cukrzycy, trą­dziku, nadpobudliwości, by wymienić tylko niektóre z licznych schorzeń. Tak znaczna skuteczność wydawać się może niepraw­dopodobna, ale stosunkowo łatwo ją wyjaśnić osobom obezna­nym z terminologią stosowaną w biochemii.

  • Jak przyjmować GLA

Zazwyczaj zalecam stosowanie GLA w postaci kapsułek z ole­jem z ogórecznika, ponieważ właśnie w tej postaci jest on najbar­dziej skuteczny i stężony, a to oznacza, że nie trzeba łykać wielu kapsułek. Kapsułka 1200-miligramowa zawiera 240 mg GLA. Na ogół wystarcza taka dawka na dobę. Olej wiesiołka dwuletniego jest najdokładniej przebadanym źródłem GLA, w tym jednak wy­padku relacja ceny do efektów nie układa się już na korzyść na­bywcy, 500-miligramowa kapsułka zawiera bowiem tylko 40 mg GLA (typowa dawka – sześć kapsułek dziennie). Można też przyjmować trzy razy na dobę kapsułkę z olejem z nasion czarnej porzeczki; daje to również dawkę około 240 mg GLA dziennie. Po osiągnięciu zadowalających rezultatów leczniczych codzienną dozę GLA można nieco ograniczyć.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.