Inne witaminy z grupy B

Znamy też terapeutyczno-profilaktyczne zalety innych substan­cji, nierzadko przypisywanych do grupy witamin B. Duże dawki kwasu paraaminobenzoesowego (PABA) bywają pomocne w le­czeniu chorobliwego pogrubienia tkanek prącia zwanego chorobą Peyroniego.

Dwumetyloglicyna (DMG), czyli kwas pangamowy – zwany nie­gdyś witaminą B15 – nie jest w istocie witaminą. Substancja ta może jednak wzmocnić układ immunologiczny, poprawić wykorzystanie tlenu przez tkanki, a także podnieść wydolność organizmu sportow­ca. Część lekarzy stosuje ją z pewnym powodzeniem do leczenia niektórych odmian autyzmu. Ja zazwyczaj zalecam ssanie trzy, cztery razy dziennie tabletek zawierających po 125 mg kwasu pangamowego. Substancja ta odznacza się higroskopijnością, to znaczy wchła­nia wodę z otoczenia. Pozostawiona na wolnym powietrzu wchłonie tyle wody, że ulegnie rozpuszczeniu. W związku z tym sprzedawa­na jest w szczelnych, foliowanych pakiecikach.

Cholina, składnik lecytyny, jest wytwarzana w organizmie. Sta­nowi element przekaźnika nerwowego zwanego acetylocholiną. Przyjmowana w postaci suplementu znacznie poprawia funkcjo­nowanie mózgu. Duże dawki są pomocne przy dyskinezji neuroleptycznej opóźnionej (cechującej się mimowolnymi grymasami lub ruchami), dolegliwości będącej rezultatem długotrwałego sto­sowania leków antypsychotycznych z grupy fenotiazyn.

Inozytol znajduje się także w lecytynie. Podobnie jak cholina od­grywa istotną rolę w transportowaniu kwasów tłuszczowych. Ma re­putację substancji obniżającej poziom cholesterolu we krwi, jednak­że badania wykazały, że liczne inne suplementy dietetyczne są pod tym względem znacznie skuteczniejsze. U niektórych osób preparat inozytolu redukuje stany lękowe lub bezsenność.

Cholina oraz inozytol nie należą w zasadzie do związków roz­puszczalnych w wodzie, ale raczej do emulgatorów. Ponieważ mają powinowactwo zarówno do wody, jak i do tłuszczów, a tak­że z racji właściwości metabolicznych, znane są też jako czynni­ki „lipotropowe”.

Obie substancje wchodzą w skład fosfolipidów skupionych w tkance nerwowej. Fosfatydylocholina oraz fosfatidyloinozytol są składnikami lecytyny występującej w żółtkach jaj, a także w nasionach roślin strączkowych, zwłaszcza soi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.