Silymarin

Silymarin stanowi połączenie kilku składników wyekstrahowa­nych z ostropestu plamistego (Silibum marianum). Są to flawonoidy-przeciwutleniacze, szczególnie korzystne dla wątroby. Poma­gają w regeneracji uszkodzeń wątroby, chroniąc ten narząd przed zgubnymi skutkami oddziaływania trucizn środowiskowych. Sily­marin, tak jak inne flawonoidy, naprawia uszkodzenia błon ko­mórkowych spowodowane przez wolne rodniki. Silymarin obniża poziom cukru u diabetyków, redukując u nich wydalanie cukru z moczem. Wzmacnia naczynia włosowate oraz ogranicza nadmierną przepuszczalność naczyń krwionośnych. Bywa też po­mocny w obniżaniu poziomu cholesterolu.

Opisywany ekstrakt prawdopodobnie oddziałuje w ten sposób poprzez regenerację błon komórek wątroby oraz przez zwiększe­nie wrażliwości receptorów na insulinę. Dzięki temu umożliwia cukrzykom bezpieczne zmniejszenie branych dawek insuliny (co jednak radziłbym skonsultować z lekarzem). Paradoksalnie, cho­ciaż silymarin jest wykorzystywany w leczeniu wątroby w wielu krajach, to w Stanach Zjednoczonych, jak dotąd, jakoś nie znaj­dował szczególnego uznania u lekarzy.

  • Jak przyjmować silymarin

Wyciąg z ostopestu, zawierający 80% silymarinu, można naby­wać w 150 mg kapsułkach. Dwie kapsułki dziennie to skuteczna doza w przypadku cukrzycy lub dolegliwości wątroby. Profilak­tycznie zdrowym osobom wystarczą jedna-dwie kapsułki na dobę – chyba że ktoś jest wystawiony na działanie szkodliwych chemi­kaliów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.