Owoc głogu

Głóg (łac. Crataegus oxycantha) jest sporych rozmiarów krze­wem rosnącym w wielu regionach świata. Jego owoce to drobne, czerwone jagody, bogate we flawonoidy. Badania wykazały, że wyciąg z owoców głogu może obniżać ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, poprawiać krążenie u pacjen­tów z zastoinową niewydolnością serca, zmniejszać dusznicę bo­lesną.

Głóg ma też wiele innych zalet typowych dla roślin bogatych we flawonoidy; ogranicza np. reakcje alergiczne oraz poprawia jędrność naczyń włosowatych. Przynosi też ulgę w chorobie Raynauda polegającej na zwężeniu drobnych naczyń krwionośnych palców. Większość analiz laboratoryjnych przeprowadzono na standardowych ekstraktach, które zawierały co najmniej 2 procent flawonu zwanego witeksyną.

  • Jak przyjmować suplementy z głogu

Kapsułki zawierające znormalizowany dwuprocentowy wyciąg z jagód głogu mają na ogół masę od 100 do 250 mg. Typowa daw­ka dla pacjentów z zastoinową niewydolnością serca wynosi 250 mg dwa razy dziennie. Taka sama doza pomaga obniżyć ciśnienie krwi – należy ją jednak przyjmować regularnie przez co najmniej kilka tygodni. Czasami zalecane są większe dawki, jeśli jednak realizuje­my optymalny program zdrowotny, biorąc też inne skuteczne suple­menty, wówczas nie ma rzeczywistej konieczności ich stosowania.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.