Mieszanka bioflawonoidowa

W sprzedaży znajdują się rozmaite złożone suplementy bioflawonoidowe, w skład których wchodzą zazwyczaj hesperydyna, rutyna oraz ekstrakty cytrusowe. Swego czasu flawonoidy były określane mianem witaminy P; termin ten został wprowadzony przez Alberta Szenta-Gyorgyego dla podkreślenia faktu, że związ­ki te podtrzymują normalną przepuszczalność (ang. permeability) błon komórkowych. Flawonoidy mają właściwości antyoksydacyjne, wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają oddziaływanie witaminy C, wreszcie leczą uderzenia gorąca – typową dolegli­wość okresu przekwitania. Bioflawonoidy cytrusowe, jak wyka­zano, chronią tkanki przed skutkami promieniowania.

W skład niektórych preparatów bioflawonoidowych wchodzi witamina C; kombinacja ta nosi sporadycznie nazwę „witaminy C-kompleks”. Jednakże taniej oraz wygodniej brać witaminę C i bio­flawonoidy osobno; pozwala to na bardziej elastyczne dozowanie tych substancji. Bioflawonoidy, poza swymi właściwościami przeciwutleniającymi, wywierają także działanie lecznicze w wy­padku wielu innych schorzeń.

  • Jak przyjmować mieszankę bioflawonoidową

Zwykle preparaty ziołowe bioflawonoidów znajdują się w sprze­daży w 500- lub 1000-miligramowych tabletkach. Zalecam na ogół przyjmowanie 1000 mg bioflawonoidów dwa razy dziennie w celu ochrony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wzmocnienia naczyń krwionośnych – zwłaszcza u osób podatnych na zasiniaczenia. Dawka ta bywa też skuteczna w zwalczaniu menopauzalnych uderzeń gorąca, a także w leczeniu żylaków.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.