Imbir

Imbir (łac. Zingiber officinale) w medycynie oraz sztuce kuli­narnej znany jest od bardzo dawna. Roślina ta wywodzi się z południowo-wschodniej Azji, ale obecnie jest używana na całym świecie. Odznacza się wybornym smakiem oraz wonią zawiera antyoksydanty, substancje oczyszczające, wreszcie olejki aroma­tyczne, które mają właściwości terapeutyczne. Imbir przeciwdzia­ła mdłościom oraz porannym nudnościom (wymiotom w okresie ciąży) skuteczniej od wszelkich innych lekarstw. Ponadto reduku­je nadmierną krzepliwość krwi u pacjentów z chorobami serca, obniżając zarazem poziom cholesterolu oraz trój glicerydów.

Do aktywnych substancji w imbirze zaliczamy m.in. gingerol, szogaol oraz zyngeron. Ostatnie badania potwierdziły, że standar­dowy ekstrakt imbiru zawierający gingerol ogranicza rozrost gu­zów nowotworowych, redukując też podatność na zapalenia. Te przeciwzapalne zalety proszku imbirowego wykorzystano przy leczeniu zapalenia stawów. Dodajmy, że imbir wzmacnia mięsień sercowy. Być może da się ten fakt wykorzystać w terapii zastoi­no wej niewydolności serca, najpierw wszak należy przeprowa­dzić odpowiednie badania.

  • Jak przyjmować imbir

Imbir stanowi znakomity dodatek do potraw; można go więc z powodzeniem stosować jako przyprawę. Równie godna polece­nia jest herbatka imbirowa (przygotowywana przez zaparzanie korzenia imbiru) lub dodawanie zmielonego bądź sproszkowane­go imbiru do gotowanych dań. Skuteczna dawka to 2 do 4 g spro­szkowanego korzenia na dzień. Można też kupić ekstrakt zawiera­jący 5 procent związków substancji zapachowych oraz 4 procent lotnych olejków. Typowa dawka w razie zapalenia stawów albo porannych mdłości to 250-500 mg dwukrotnie w ciągu doby.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.